Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

България 23.01.2022 19:39 Снимка: ДНЕС+

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

"Конгресът беше срамен и режисиран, хвърли БСП в категорията на маргиналните партии. Конгресът нямаше връзка с реалността".

Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред БНР ден след като делегатите на Конгреса на БСП отхвърлиха подадената оставка на лидера на партията Корнелия Нинова. Припомняме, Йончева бе избрана за член на Европарламента, излъчена от БСП.

"На Конгреса не получихме отговор на въпроса защо изгубихме доверието на 800 000 души. Отговорността не е колективна, а на лидера, специално на Корнелия Нинова... Не беше изведена темата за корупцията. Българите загубиха доверие в лидера на БСП, защото не показа битка срещу корупцията, а само симулация. Битката срещу Борисов беше симулативна от страна на Нинова", каза Йончева.

По думите на Йончева точно председателят обяви БСП за консервативна лява партия. Корнелия Нинова отдалечи левицата от европейската социалдемокрация и я приближи до патриотарските консервативни партии, заяви тя.

Тя очаква, че на предстоящото изслушване на 27 януари на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев, представители на институциите в европарламента ще бъде представена възможност на страната ни да покаже решителност за борба с корупцията. Разговорите ще се водят при закрити врата.

"Изслушването ще даде на новото българско правителство и на главния прокурор възможност да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона. Изслушването е важно, защото Европейската комисия обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона", каза Йончева.

В Еврвопарламента Йончева, която като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), ще се срещне с български официални представители по проблемите на съдебната система и отчетността на главния прокурор.

По предварителна информация в зала ще бъде министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов, главният прокурор Иван Гешев.

Изслушването ще бъде в мониторинговата група към LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП), влиятелна група от 14 души - по двама от всяко политическо семейство, каза българският евродепутат.

"Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси - доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта", допълни Йончева.

Припомняме, през август 2020 г. евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври 2020 г. ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България.

След като предоставените отговори от българското правителство "Борисов-3" се оказаха незадоволителни, от Еврогрупата отново поканиха българските управляващи на 17 декември 2020 г.

През август 2020 г. премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан от групата, но изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други български представители на властта./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648