Експерт за дерогацията: Политическите интереси на сглобката надделяват над националните

България 28.09.2023 18:12 Снимка: ДНЕС+

Експерт за дерогацията: Политическите интереси на сглобката надделяват над националните

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, „Лукойл Нефтохим Бургас” трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това решиха депутатите. Целта е да се предотврати допълнителен скок в цената на бензина и дизела, които така или иначе в момента вървят нагоре.

„Решението на парламента показва, че политическите интереси на коалицията, некоалицията, „сглобката” надделяват над националните интереси. Това решение не е обосновано от задълбочен анализ на факти и данни, а стъпва по-скоро на желанието да не се създава политическо напрежение”, коментира пред NOVA енергийният експерт Мартин Владимиров.

Дали решението е в полза на потребителите на горива, експертът обясни: „Не е, защото въпреки дерогацията, българските потребители плащат близки до средните цени в Европа. Данъците в България са ниски, което прави цените да изглеждат изкуствено ниски. Реално обаче суровината, чрез която се произвеждат тези горива в рафинерията, е 20% по-ниска, отколкото цените на нефта на световните пазари. Руският петрол е много по-евтин в момента”, добави той.

Владимиров посочи, че от няколко месеца Центърът за следване на демокрацията прави подробни анализи на структурата на пазара на горива и на доставки на суров петрол. „Излизат две заключения: Първо - че цената на горивата трябва да е близо 30 стотинки по-ниска, отколкото е в момента, ако дерогацията реално се имплементираше по начина, по който очаквахме всички. Второто заключение е, че няма технически и икономически пречки рафинерията да работи с неруски петрол. Преминаването от руски към неруски петрол трябваше да се случи много по-бързо”, подчерта той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648

Водещите новини