
България 15.04.2025 10:51 Снимка: ДНЕС+
Експериментът "Великденска кошница" или колко реално ще ни струва трапезата по празниците?
Инициатива "Великденска кошница" обяви Министерството на земеделието и храните. Идеята е търговците доброволно да предложат достъпни цени с по-ниска надценка. Възможни ли са контролирани цени на козунака, агнешкото и яйцата в празничната седмица? Темата в Нова телевизия коментираха председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров и Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".
Зоров подчерта, че когато има желание за една добра инициатива, винаги има възможност да се подкрепи. По думите му Съюзът на говедовъдите и животновъдите са положително настроени към тази идея и я подкрепят.
"Надяваме се, че българските граждани ще получат една качествена българска храна, а не замразено новозеландско, което е внесено без да се знае кога е замразявано. А българската продукция ще е на достъпна цена и с минималните, нормални надценки", подчерта той.
И обясни, че всяка верига има различни похвати как да продава определена стока на намалена цена. Той даде пример червените етикети, които сигнализират на потребителите, че дадена стока е на промоция и на по-изгодна цена. Според Зоров подобни "вътрешни акции" се правят целогодишно от търговските вериги. Той беше категоричен, че българските фермери подкрепят това. "Важно е обаче какви продукти ще бъдат поставени в тази кошница. Дали това ще бъдат български продукти, които познаваме, като примерно агнешкото, българските яйца. Или ще бъдат, чрез различни прекупвачи - докарани у нас новозеландски замразени агнета?, уточни Зоров.
Николов посочи, че "при отправена покана в 17:45 вечерта в петък, или една седмица преди празника - инициативата е малко закъсняла".
"Трябваше да се предприеме това поне две седмици по-рано. Даже месец преди това, за да имат време търговците да си направят плановете, как да стане и може би ще има ефект. Доколкото знам в Гърция има подобна акция, но тя е стартирала доста по-рано. Сега вероятно ще трябва да чакаме още една година, за да го направим малко по-добре", заяви той.
По въпроса с вноса на новозеландско месо, което се внася у нас силно замразено и без да е ясно качеството му, Николов беше категоричен, че има начини за точното проследяване на тази стока. И обясни, че в ЕС има много ясно изградена такава система, но тя трябва да се "спазва и прилага стриктно и надзорът да си е на мястото". И даде пример. Когато един инспектор отиде в магазина и поиска документацията, може да стигне до фермата, където е отглеждано животното и до нивата, където е пасло.
"Тоест, ние говорим за един надзорен проблем, проблем на контрола на пазара, дали той е адекватен и на място, а не за добросъвестност на някакви вносители. Така че - такава злоупотреба с представяне на месо като българско и прясно, а то да е замразено и вносно - не може да се случи", подчерта Николов.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 11:09 Допълнителни автобуси във Варна във връзка Черешова задушница
- 10:54 22-годишен мъж почина след падане от тротинетка на столичен булевард
- 10:46 Емили Ратайковски на 34
- 10:33 Ето какво ще е времето днес
- 10:21 18-годишен от Разград в кома след употреба на неизвестна субстанция
- 10:09 Всеки четвърти продаден автомобил в Турция е електрически или хибрид
- 09:56 Нормален е трафикът на граничните пунктове със съседните държави
- 09:44 Тръмп: Си Цзинпин се съгласи да възобнови износа на редкоземни минерали за САЩ