Ексминистър Шишков: Преди две години Детската болница беше по-назад от магистрала „Хемус“

България 10.05.2024 12:06 Снимка: ДНЕС+

Ексминистър Шишков: Преди две години Детската болница беше по-назад от магистрала „Хемус“

„Когато преди две години аз встъпих в длъжност като служебен министър, Националната детска болница беше в състояние по-назад от магистрала „Хемус“. Имаше несполучлив избор на сграда, бяха дадени отново едни милиони напред за инженеринг, за проектиране на нещо, което не можеше да се случи. Най-страшното обаче не са парите, а загубеното време.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият служебен министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

По думите му до момента е загубено много време в това да се построи Детска болница, за която всъщност е липсвала истинска нагласа да бъде направена.„Една година по-късно ние вече имаме терен. Терен от 40 декара, в който имаме и 15 декара гора. Терен, за който успяхме да създадем градоустройствен статут. Успяхме да направим сделка с частен собственик да транслираме имота. Получихме дарения от 15 декара от Столична община. Така събрахме доста добър терен за Детска болница – истинска, нова, съвременна“, допълни Шишков.

Той заяви, че непрекъснато е бил упрекван, че този терен не е подходящ, защото не е комуникативен.

„Това не е вярно – мястото е близко до бъдещето развитие на Южната дъга на Околовръстния път, който също всички чакаме 10 години“, подчерта арх. Шишков.

„Накрая остана най-лесното. Сградите да бъдат съборени. Другото, което трябваше да се направи в този етап беше подробно задание за проектиране. В момента ние можеше да сме започнали проектирането на болницата. Загубихме една година“, каза още той.

По думите му заданието за проектиране е започнато от бившия министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

„Най-важното е, че оставихме готов терен и бъдеще за развитието на Детска болница“, каза Иван Шишков.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини