Екатерина Захариева за изгонените български дипломати от Русия: Очакван ход

България 06.08.2022 09:06 Снимка: ДНЕС+

Екатерина Захариева за изгонените български дипломати от Русия: Очакван ход

„Не бива да връщаме обратно изгонените от четворната коалиция 70 руски дипломати, независимо, че акцията бе проведена крайно непрофесионално. Ще изглеждаме смешно в очите на света, дори в очите на Русия“, това коментира бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ пред БТВ.

По думите ѝ днешното изгонване на български дипломати от Москва е очакван ход.

„Ние в ГЕРБ по принцип не сме против изгонването на 70-те, но това беше направено много непрофесионално – не се разбра колко от тях са дипломати, колко са чиновници“, припомни Захариева.

Тя коментира още, че правителството на ПП и партньорите му са оставили тотален хаос – в енергетиката, в социалното дело и в много други сфери.

Според Захариева никой в България не коментира, че доскорошното правителство е забавило с една година влизането в еврозоната, а е станало точно това.

„Това е един от приоритетите на България“, посочи тя.

„Твърдението, че служебният кабинет възстановява модела между ГЕРБ и ДПС е смешно. В този служебен кабинет не виждам нито един човек, свързан с ГЕРБ. Вместо това обаче от „Продължаваме промяната“ има едно лице, което е министър и което беше председател на комисията по туризъм“, коментира още Захариева.

Тя отхвърли и слуховете, че между президента Радев и Бойко Борисов има сближаване.

„И Радев, и Борисов виждат това, което направи предишният кабинет. И аз съчувствам на това служебно правителство, защото кризата и хаоса в енергетиката и бюджетната сфера са наистина огромни. Но не мога да кажа, че има някакво сближаване между Радев и Борисов“, коментира Захариева.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, тя призова първо да минат изборите, но отбеляза, че са възможни коалиции с партии, които споделят общи приоритети като диверсификацията и Еврозоната.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648