ЕК очаква България да се присъедини към еврозоната скоро

България 20.02.2024 16:12 Снимка: БТА

ЕК очаква България да се присъедини към еврозоната скоро

Страната извърши мащабни реформи, работи усилено, подкрепяме пътя й към въвеждането на общата валута, заявиха представители на Европейската комисия и Еврогрупата

България работи усилено да изпълни изискванията за въвеждането на общоевропейската валута и очакваме да я приветстваме в еврозоната скоро. Това заяви еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес, цитирана от кореспондент на БТА. Тя участва в среща, посветена на бъдещето на еврозоната.

Макгинес отбеляза, че 20 от 27-те държави в ЕС са част от еврозоната. Над 350 милиона души в ЕС използват еврото, то е втората по важност валута в света след американския долар, добави еврокомисарят.

Председателят на еврогрупата Паскал Донахю посочи, че еврото е израз на европейското единство. Разширяването на еврозоната ще бъде цел на институциите на ЕС в следващите години, добави той.

България извърши мащабни реформи, подкрепяме пътя й към въвеждането на общата валута, каза Донахю. По неговите думи това е само въпрос на време.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов отбеляза, че нашата страна проявява разумност и предвидимост в областта на финансите. БНБ последователно се стреми със своя опит и независимостта, която отстоява, да проправи пътя към еврото в координация с ЕЦБ, допълни той и изрази увереност, че нашата страна ще влезе в еврозоната скоро.

Виждам добри перспективи за моята родина, каза евродепутатът Емил Радев. Приемането на еврото е избор, който сме направили с присъединяването си към ЕС, посочи той. Радев отбеляза работата на няколко български правителства в тази посока. Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени, заяви той.

Евродепутът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) изтъкна, че половин милион българи са се подписали против въвеждането на еврото и немалко вярват, че ще станат по-бедни с присъединяването към еврозоната. Никое правителство никога не е обмисляло да напусне еврозоната, допълни той.

Влизането в еврозоната е без алтернатива, каза Новаков. Той изрази очакване България да се присъедини към еврозоната от 1 януари догодина.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027