ЕК ни отпусна 148 млн. евро за украинските бежанци

България 29.04.2022 17:49 Снимка: ДНЕС+

ЕК ни отпусна 148 млн. евро за украинските бежанци

Около 48 млн. евро ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас, коментира вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова

Преди ден стана ясно, че Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци. От тази сума България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове.

Средствата са от ЕС по REACT-EU и са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите-членки по време на ковид пандемията.

Вицепремиерът Калина Константинова обясни, че около 100 млн. от този ресурс ще покрият направени разходи за финансиране на вече стартирали програми в подкрепа на бизнеса. Така на практика за по-малко от три месеца от началото на войната се оказва, че страната ни е изхарчила по-голяма част от сумата.

В самото начало на руската инвазия в страната ни нямаше голям наплив от бягащи, за разлика от други страни, а посрещането на такива беше организирано изцяло то доброволци.

По думите на Константинова около 48 млн. евро ще „можем да заделим, които ще бъдат насочени към бежанци“.

От няколко седмици бизнесът неколкократно заяви, че търси и очаква помощ от държавата, че изпитва затруднения.

Туроператорите пък задават въпроса какво ще случи с хората настанени хотели на старта на летния туристически сезон.

Управляващите от своя страна уверяват, че търсят начин как да настанят бежанците в държавни бази. Тепърва обаче започва да се прави регистър колко и къде има такива, както и в какво състояние са.

 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648