ЕК даде "зелена светлина" за изграждане на платното на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

България 02.03.2024 09:23 Снимка: ДНЕС+

ЕК даде "зелена светлина" за изграждане на платното на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Ще се работи по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна, както и по второ трасе извън дефилето в посока София - Кулата

България получи "зелена светлина" от Европейската комисия за проектиране и строителство на платното от Кулата към София извън Кресненското дефиле по Източен вариант Г10.50 на Лот 3.2 от АM "Струма". Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Ще се работи и за второ трасе извън дефилето в посока София - Кулата, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Правителството възложи на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта и съобщенията да предприемат необходимите действия за проектиране и изграждане на Лот 3.2. Предстои да започне работата по проектирането и строителството на трасето в посока Кулата - София по източния склон на Кресненския пролом.

Възлага се и прединвестиционно проучване за ново трасе в посока София - Кулата извън Кресненското дефиле.

Предвижда се да не се предприемат действия за изпълнение на дясно платно (от София към Кулата) на Лот 3.2. на АM "Струма" по трасето на съществуващия път Е-79 преди да се разгледат възможните алтернативни, предмет на прединвестиционните проучвания.

През втората половина на февруари министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков съобщи пред журналисти след откриването за движение на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма", че целта е максимално бързо изграждане на оставащия участък от автомагистралата, като ще бъде търсен вариант той да е изцяло извън Кресненското дефиле, при максимално съобразяване със защитата на биоразнообразието и без загуба на европейски средства.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594