Едно от децата от катастрофата на "Тракия" е в по-тежко състояние

България 15.08.2022 19:11 Снимка: ДНЕС+

Едно от децата от катастрофата на "Тракия" е в по-тежко състояние

„Днес двете деца бяха транспонирани от болницата в Стара Загора в „Пирогов”. В момента едното дете се оперира. Колегите работят, така че повече не мога да кажа. Другото дете, което тази сутрин не беше в добро състояние след настаняването в „Пирогов” в момента е контактно. След направените образни изследвания детето е овладяно и няма сериозни увреждания”. Това заяви министър Асен Меджидиев на брифинг пред "Пирогов", където изнесе последни данни за ранените деца на "Тракия".

Здравният министър заяви, че в болницата в Стара Загора е пристигнал сръбският министър на здравеопазването, както и родители на децата.

Той подчерта, че за часове е организиран транспорта за превозване на по-леко пострадалите деца до границата със Сърбия.

В същото време Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Д.К., на 40 г., гражданин на Република Сърбия, за това, че на 14.08.2022 г. на автомагистрала „Тракия“ в района на км 217 в землището на общ. Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство - автобус „МАН“ със сръбски регистрационен номер, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 от Закона за движение по пътищата - „водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“, и с това по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни – престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Д.К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.

И в момента продължават действията по разследването под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора. Приобщават се писмени доказателства, назначават се експертизи. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Обвиняемият Д.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648