Джамбазки: Северна Македония да се извини, за да влезе в ЕС

България 03.12.2022 14:33 Снимка: ДНЕС+

Джамбазки: Северна Македония да се извини, за да влезе в ЕС

Има много вътрешни проблеми в Европейския съюз и би било опасно за устойчивостта му да се внасят открити въпроси между настоящите и бившите му членове. Не може обаче да бъде заобиколен въпросът с проблемите, които се разкриват все повече и повече в Република Северна Македония. България се застъпва за процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани в ЕС, основан на собствените услуги на всяка една страна.

Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по време на конференция на тема "Западни Балкани", проведена в Националния дворец на културата (НДК).

По думите му разширяването на процеса на Западните Балкани протича с различна интензивност. Най-активна е политика на интеграцията от страните на Западните Балкани, като важни партньори и бъдещи членове ще станат държавите Албания, Косово, Черна гора, Босна и Хергецовина, Северна Македония и Сърбия след минаването на необходимите промени, които трябва да направят в техните общества особено последните две държави.

Всяка държава има свои характеристики и задачи пред себе си. Последните две държави - Северна Македония и Сърбия, за да станат част от Съюза, ще трябва да направят много реформи и да се освободят от вредните зависимости, категоричен бе Джамбазки.

Той посочи, че присъединяването в Европейския съюз е невъзможно без осъждането на авторитарните режими и без извинение на авторитарните лидери към потисканите нации и народи от бивша Югославия. Европейският съюз трябва да представи ясен път за присъединяване, който да послужи като положителен стимул за реформи и промени. Много такива реформи могат да бъдат посочени, завършени и правени последователно, като пример за положителна посока е Косово, открои още Ангел Джамбазки.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648