Две жени се натровиха с мариновани гъби във Варна
България 11.04.2008 21:21
Две жени, натровили се след като са яли гъби, бяха изписани днес от клиниката по токсикология във Военноморска болница във Варна. Пациентките постъпили в лечебното заведение, тъй като консумирали мариновани диворастящи гъби. От клиниката съобщиха, че жените са се натровили, тъй като гъбите са били консервирани преди една година. По думите на лекарите всички видове гъби, дори и култивираните могат да предизвикат стомашночревни неразположения поради различни обстоятелства. За щастие скоро в клиниката не са постъпвали пациенти в тежко състояние, които да са яли отровни гъби. Няма и такива случаи, в които болни да са се натровили след консумация на култивирани гъби.
Според опитните гъбари обаче, въпреки че са много вкусни и полезни за човешкия организъм, всички най-предпочитани за бране и за ядене гъби лесно могат да бъдат сбъркани с подобни на тях, които да се окажат силно отровни. Някои могат да бъдат опасни дори и само при докосване, защото отделят отровен секрет. При събирането е важно гъбите да бъдат внимателно и целенасочено подбирани, защото често лекомислени действия от страна на неопитни гъбари довеждат до сериозни и необратими последици.
Обикновената манатарка например е една от гъбите, които притежават превъзходни вкусови качества и много приятен аромат. Тя е на първо място по търсене сред ядливите гъби и се счита за истински деликатес. Външните й белези обаче са твърде непостоянни. Манатарката има свой смъртоносен, отровен двойник и това е дяволската гъба.
Друга често срещана и разпространена отровна гъба е горчивата припънка. Тя е двойник на предпочитаната за бране обикновена пънчушка. По външен вид и размери двете гъби са почти еднакви. Разпознават се по силната и неприятна миризма, която излъчва горчивата припънка.
Според опитните гъбари обаче, въпреки че са много вкусни и полезни за човешкия организъм, всички най-предпочитани за бране и за ядене гъби лесно могат да бъдат сбъркани с подобни на тях, които да се окажат силно отровни. Някои могат да бъдат опасни дори и само при докосване, защото отделят отровен секрет. При събирането е важно гъбите да бъдат внимателно и целенасочено подбирани, защото често лекомислени действия от страна на неопитни гъбари довеждат до сериозни и необратими последици.
Обикновената манатарка например е една от гъбите, които притежават превъзходни вкусови качества и много приятен аромат. Тя е на първо място по търсене сред ядливите гъби и се счита за истински деликатес. Външните й белези обаче са твърде непостоянни. Манатарката има свой смъртоносен, отровен двойник и това е дяволската гъба.
Друга често срещана и разпространена отровна гъба е горчивата припънка. Тя е двойник на предпочитаната за бране обикновена пънчушка. По външен вид и размери двете гъби са почти еднакви. Разпознават се по силната и неприятна миризма, която излъчва горчивата припънка.
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 10:52 След земетресението от 8,8 в Камчатка: Вулкан изригна в Русия след 600 г. затишие
- 10:41 СДВР: Домовите кражби в София намаляват, но по морето се увеличават
- 10:29 Тежка година за лозарите
- 10:17 Красимир Вълчев: Над 5 г. са необходими за цялостна промяна на учебните програми
- 10:06 3 август - Световен ден на динята
- 09:54 МВнР: 12-годишното дете, починало във водите на Гърция, не е българче
- 09:42 Общо 118 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, пострадала е 79-годишна жена
- 09:31 Цените на основни хранителни продукти на борсите у нас се повишават и тази седмица