Донорска ситуация: Млада жена и бебе на 7 месеца с шанс за втори живот след сплит трансплантация

България 28.10.2021 12:22 Снимка: ДНЕС+

Донорска ситуация: Млада жена и бебе на 7 месеца с шанс за втори живот след сплит трансплантация

Донорът е жена на 24 години с мозъчна хеморагия, а ситуация е възникнала в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Пета за тази година чернодробна трансплантация за специалистите във ВМА. 

Реципиентът  - 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

Пациентката се е намирала на първо място в листата на чакащи.

„Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация“, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите е била осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”.

Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота, заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

Шестчасовата трансплантация е била извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

„Благодарим на колегите от УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив за перфектната организация при кондиционирането на донора и на колегите от болница „Лозенец” за доброто взаимодействие при експлантацията на органите“, коментира още проф. Никола Владов.

Екипът на ВМА има зад гърба си десетки спасени човешки животи чрез успешни чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма през 2007 г. През последните две години болницата инвестира над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните в България операционни зали, в които се извършва трансплантация на черен дроб.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648