Добре, че конституцията се оказа гъвкава

България 07.10.2022 11:38 Снимка: ДНЕС+

Добре, че конституцията се оказа гъвкава

Партиите ще получат колкото време им е нужно, за да се разберат и да съставят ново правителство. Това обещава президентът Румен Радев, който има по конституция важна роля точно в тайминга след избори.

Тук трябва да отбележим, че за щастие, българската конституция от 1990 г. се оказа интелигентно и далновидно написан закон. Авторите й не са могли да знаят, че 32 г. по-късно ще има парламент с партии, попаднали в капан на десетки “червени линии”, които са им оправдание да не си говорят нормално за съставяне на работещо правителство. И че ще имат нужда от повече време, за да се опитат поне да направят нещо. И че в същото време България ще е в плен на ред кризи, които налагат през този период поне да има работещо Народно събрание.

Но сроковете, предвидени в конституцията, позволяват по-дълги консултации за търсене на решение за правителство, като в това време новият парламент се е събрал и работи. Добре, че е така - поне конституционна криза няма да има.

Преди да се изкове един закон, се подлага на теста “оценка на въздействие” - т.е. какви ще са последиците от новите правила. Е, за щастие, основният ни закон издържа тази проверка - включително и в сегашната объркана и турбулентна политическа ситуация./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648