До 24 юли седмокласниците, приети на второ класиране, трябва да се запишат в гимназия

България 20.07.2023 14:21 Снимка: ДНЕС+

До 24 юли седмокласниците, приети на второ класиране, трябва да се запишат в гимназия

На 20, 21 и на 24 юли, от 08:00 до 18:00 ч., ученици, класирани на втория етап при приема след седми клас трябва да се запишат с оригиналните документи в съответните училища, в които са приети от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Учениците, които не се запишат, не запазват местата си. Тези места ще бъдат обявени като свободни за третия етап на 25 юли.

От РУО в София-град напомнят, че при класиране учениците с равен бал се приемат и ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно член 59 от Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели - това е сборът от резултатите от националното външно оценяване; сборът от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки; средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в седми клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика в дадената паралелка, се класира ученикът с по-високия показател, уточняват от РУО в София-град.

БТА информира вчера, че второто класиране за прием след седми клас вече е публикувано и учениците могат да проверят в кои гимназии са приети, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Общо 5010 ученици са класирани на втория етап за прием в гимназиите след седми клас в София, от тях 329 са некласирани на първия етап. Това каза вчера за БТА д-р Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Тя съобщи, че некласирани на втория етап са 968 ученици, от които 784 са от София и 184 са от страната.

Подалите заявление за участие във втория етап на класирането са общо 4640 ученици.

Класираните 5010 ученици трябва да се запишат между 20 и 24 юли, за да не загубят мястото си в гимназиите от осми клас. Тези 968 ученици, които не са се класирали, трябва да подадат заявление за участие в третия етап на класирането, но то е абсолютно независимо, обясни д-р Ваня Кастрева. Тя предупреди, че учениците, които не се доволни от второто си класиране, трябва добре да преценят дали ще участват в третото класиране, защото то е рисково и не се знае колко свободни места ще има, а те може да са единични бройки в някои паралелки.

На 12 юли излезе първото класиране за прием в гимназиите от осми клас. Тогава Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" отново беше с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - 484,550 точки от максимум 500 точки.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини