Дипломацията ни си свършила работата в Европа, но политиците се провалили у дома

България 24.06.2022 10:49 Снимка: ДНЕС+

Дипломацията ни си свършила работата в Европа, но политиците се провалили у дома

Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома. Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

По негови думи България е напът да пропусне може би най-добрата възможност да си осигури гаранции от ЕС в спора с Република Северна Македония заради вътрешнополитически аргументи, партийни сметки и прехвърляне на отговорността, като не е успяла своевременно да подкрепи документите, предложени от ЕС.

Кючуков допусна, че страната ни евентуално ще подкрепи постфактум текстове, за чието запазване ще трябва тепърва отново да се бори.

Това според него би прехвърлило основния дебат по оста Брюксел-Скопие, а не София-Скопие, както досега.

Той подчерта, че България ще има думата на всеки етап от преговорите на РСМ с ЕС.

Кючуков заяви, че страната ни трябва да се произнесе по френското предложение. Нормалната процедура била Министерският съвет да представи предложенията за гласуване в парламента и НС да се произнесе по тях.

България трябва да се опита в рамките на срещата на върха в Брюксел, която тече днес и утре, предложението да остане на масата и занапред, т.е. то да не бъде оттегляно и променяно, настоя дипломатът и поясни, че в този си вид то е актуално да края на френското председателство, което е до края на юни.

Кючуков посочи, че ако утре френското предложение бъде подкрепено от ЕС и това стане преговорната рамка, тогава вече ЕС ще преговаря с РСМ за одобряването й.

Тогава вече натискът се прехвърля по посока Скопие, а не по посока София, обясни той.

Според него френското предложение ще бъде одобрено от Народното събрание.

Както по този проблем падна правителството в София, няма да е изненадващо, ако и в Скопие кабинетът на Димитър Ковачевски падне, което допълнително ще усложни намирането на решение, отбеляза той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648