"Действащият политик" не е Борисов, убеден Томислав Дончев

България 11.06.2021 09:52 Снимка: ДНЕС+

"Действащият политик" не е Борисов, убеден Томислав Дончев

Имаме атомизация на политическия живот - никоя политическа сила не иска да работи с други и това е проблем. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод възможностите за съставяне на правителство.

Той отрече само неговата партия да е в изолация, тъй като, ако това е било така, вече сме щели да имаме кабинет.

По негови думи е объркан модусът на правенето на политика - вместо целта да е принципите и програмата ти да могат да бъдат реализирани в действителността, в момента се разигравал друг жанр - политическите представители се съревновават "кой най-много ще се накара на другите".

Според Дончев санкциите "Магнитски" не са съсипали ГЕРБ. Той настоя те да бъдат обект на много по-дълбок анализ и като дългоспочен ефект. По негови думи санкциите до голяма степен отразяват това, което е дневният ред на обществото.

Дончев призна, че държавата трябва да търпи укор, че очевидно това, което притеснява хората, не е станало дневен ред на институтциите в пълна мяра.

Според него ефектът от тези санции е, че всяка политическа сила занапред ще е безкрайно внимателна с кои лица работи и допуска в редиците си.

Запитан защо ГЕРБ са допуснали да бъдат обвързвани с Божков и Пеевски, Дончев подчерта, че нито един от двамата не се е появил по време на управлението на партията му, а много преди ГЕРБ да се появи. Той призна като комуникационен недостатък на ГЕРБ, че са допуснали да бъдат свързвани с двамата.

Дончев подчерта, че борбата с корупцията не е толкова лесна задача, въпреки че според някои политически представители въпросът може да бъде решен, стига само да дойде нова политическа сила.

"Не е толкова просто. В България са приложени всички известни модели за борба с корупцията и въпреки това резултатите не са окуражителни", отбеляза той.

Относно споменатия в доклада на САЩ "действащ политик", който бил подкупен от Божков, Дончев бе категоричен, че не става въпрос за Бойко Борисов.

По негови думи, ако е ставало дума за лидера на ГЕРБ, в доклада е щяло името му да бъде написано директно. Според него обаче това не се посочва, защото става въпрос за някого от останалите коментирани като възможност политически лидери, които били "от доста по-скромна величина".

Дончев призна, че ГЕРБ все пак търпят щети от санкциите.

Все още инерционно в съзнанието на хората сме в ситуация да сме отговорни за всичко, макар че не управляваме от един месец, обясни той.

За служебния кабинет Дончев заяви, че той е силно политизиран и действа със замах, все едно ще управлява следващите десет години. Иска ми се освен да се оплакват от всичко, да свършат и някаква работа, заяде се той.

По отношение на скандала с подслушванията Дончев коментира лаконично, че такива сюжети в страната има сигурно от 20 години и въпреки че непрекъснато имало обвинения кой кого подслушва, се чували основно записи с гласа на Борисов.

Той коментира и протестите срещу главния прокурор Иван Гешев. Според него, когато се говори за съдебна реформа, прекалено много се персонифицира.

"Не считам, че само във фигурата на Гешев се заключават всички предизвикателства, свързани със съдебната система. Това е едно опредметяване", подчерта политикът.

Относно предстоящия предсрочен вот Дончев заяви, че за всяка министерска позиция, дори и за премиер, ГЕРБ имат повече от един възможен кандидат. Това означавало достатъчно ресурс в самата партия.

Той отговори уклончиво дали Даниел Митов отново ще бъде офертата за възможен премиер, загатвайки, че е напълно възможно да бъде и титулярът на партията, което според Дончев е естественият политически модел.

"За изборите е важно да не си губим физиономията. Претенцията, че след месец - два ще си със съвсем нова идеология е нелепо. Политиката я сведохме до хули и закачки", коментира още той.

Относно опонентите на ГЕРБ Дончев отбеляза, че за някои политически сили цялото съществуване се базира на това да бъдат срещу някого. Това обаче не било достатъчно./NOVA

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438