На първо четене: Депутатите приеха поредното удължаване на бюджета

България 09.06.2023 11:01 Снимка: ДНЕС+

На първо четене: Депутатите приеха поредното удължаване на бюджета

Депутатите приеха на първо четене още едно удължаване на бюджета от 2022 г., до приемането на нов. Законопроекта е внесен от Министерски съвет и бе подкрепен в зала единодушно с 201 гласа „за“.

Държавата ще може да продължи да плаща и след 10 юни. Именно това е датата, в която приключва удължителния закон за бюджета за 2022 г., с който в момента се работи. Затова депутатите трябваше да приемат удължаване на удължителния закон.

Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

В мотивите на законопроекта е упоменато, че промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Включително и промени в размери и обхват на социални плащания – минимален размер на пенсията, както и нова еднократна помощ за ученици от втори до четвърти клас.

Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на Плана на цени преди и до 2021 година.

Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 година, пише още в доклада на МС.

Между първо и второто четене депутатите ще вкарат и предложения, да не могат да се пипат средствата от Сребърния фонд и от всички други фондове.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648