Депутатите ще проверяват сигурността на машинния вот чрез Временна комисия

България 21.09.2023 15:00 Снимка: ДНЕС+

Депутатите ще проверяват сигурността на машинния вот чрез Временна комисия

Народните представители създадоха Временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Предложението за създаване на комисията е на БСП и срещна подкрепата на всички политически партии, с изключение на двама депутати от ПП-ДБ, които гласуваха против.

Комисията ще обърне специално внимание на възникналите съмнения при последните 4 избора е описано в мотивите на вносителите. Комисията ще е от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и ще бъде създадена за срок от 3 месеца. Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат Радомир Чолаков и Александър Ненков, от ПП-ДБ - Божидар Божанов и Явор Божанков, от “Възраждане” - Деян Николов и Даниел Проданов, от ДПС - Йордан Цонев и Хамид Хамид, от БСП - Иван Иванов и Георги Свиленски, а от ИТН - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Предстои да се реши кой ще е председател на комисията.

Преди депутатите да създадат Временната комисия имаше дебат и размяна на реплики.

Борислав Гуцанов от БСП обясни, че нееднократно са казвали, че имат обосновани твърдения, че има проблеми с машинният вот, че има възможности за манипулация и че не са сигурни как е протекъл от 2021 г. досега изборният процес. "Убедени сме, че има манипулация в изборния процес", подчерта той и напомни за изтеклия запис от националния съвет на "Продължаваме промяната", който беше разпространен от Радостин Василев. Гуцанов изрази надежда, че проекторешението им ще бъде прието и комисията ще даде отговори на многото въпроси.

Божидар Божанов от ПП-ДБ каза, че на последните избори се е гласувало с машини и с хартия, а резултатът от машините се е броял от хора и опитите да се поставя под съмнение резултатите от последните избори е неподходящ и несъстоятелен. "Последните избори се брояха от хора и опитите да поставите под съмнение резултата там е несъстоятелен. Основателни съмнения смятам, че няма", подчерта той. Според него тази комисия не трябва да се използва за внушения, а веднъж завинаги да установи, че проблем няма. "Надявам се тя да бъде подкрепена, да работи експертно и професионално, а не популистки преди изборите", каза още Божанов. 

Тошко Йорданов от ИТН също се включи в дебата и каза, че според него са направени две огромни фалшификации с изборите. "Първата, когато се появиха ПП и ДБ и спечелиха толкова, колкото спечелиха, убеден съм че вотът тогава беше манипулиран. Вторият път, когато ние изпаднахме от парламента там пък брутално за всички стана ясно, че вотът е манипулиран", уточни той. Според него с хартията "се правят отвратителни манипулации, но тогава се правят поносими проценти, докато с машините се извършва тотална подмяна на вота", смята Йорданов. Той е категоричен, че такава комисия трябва да бъде направена и тя трябва да работи експертно.

Йордан Цонев от ДПС взе думата и каза, че те ще подкрепят създаването на комисията. Той предложи да прекратят дебата и напомни, че в миналия парламент са водили дебата над 50 часа. Цонев подчерта, че дебатът ще се води в комисията и напомни, че имат да разглеждат още редица законопроекти.

Александър Иванов от ГЕРБ коментира, че с някои от тезите свалят доверието в изборния процес и призова да го убедят, че машините трябва да се използват по време на изборния процес. “Нека да подкрепим създаването на комисията и да прекратим дебата. Мисля, че има интерес към дебат в комисията”, смята той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също призова да прекратят дебата и добави, че според него предните избори са били честни, защото се е гласувало и на хартия и на машина, но и освен това бюлетините от машина са били преброявани от хора.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482