Денков отговори на Хинков: Не съм забранявал провеждане на конкурси за директори на болници

България 19.02.2024 11:52 Снимка: ДНЕС+

Денков отговори на Хинков: Не съм забранявал провеждане на конкурси за директори на болници

„Не съм забранил на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници“, заяви премиерът Николай Денков по време на официалното обявяване на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

„Това, което казах на здравния министър е да помисли дали е подходящо да го направи. Аз не съм забранил. Казах му аргументите, които имам. Това са решения в неговите правомощия. Аргументът е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми“, каза Денков.

„И когато един министър иска да развива една система, естествено е част от развитието на тази система, да бъде свързано и с кадрите, с които ще работи. Така, че това бяха моите коментари. Министър Хинков каза „да“. Не съм гледал интервюто, но видях как е отразено в медиите. Доколкото разбрах и той това е казал - ние просто сме му дали аргументи и в тази посока. Но никой от нас не си е позволил да му казва не, забранено или нещо такова“, подчерта премиерът.

„Не, няма други министри. И по отношение на работата на целия екип, на всички министри, включително и на министър Хинков, сме казали „работете по управленската програма“. Няма никаква причина да се намалява темпото на работа, така или иначе гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях. Но по отношение на кадровите въпроси имаше някакви съмнения защо се обявяват точно сега, защо точно в тези болници, и коментарът, който беше е може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така, че да носи и политическа отговорност за това, което се случи на тях“, заяви още Денков.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027