Денков: Не е вярно, че децата ще тръгнат от понеделник на училище

България 28.10.2021 11:53 Снимка: ДНЕС+

Денков: Не е вярно, че децата ще тръгнат от понеделник на училище

Все още се чакат т.нар. щадящи тестове, които ще се правят на децата

„Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун“, заяви министърът да образованието проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

„Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете.“, коментира той.

Просветният министър обяви, че Министерството на здравеопазването е обявило обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично.

Денков увери родителите, че те ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище. И обясни защо в момента не тече информационна кампания:

„Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат“, смята той.

По думите му има два принципа, по които се ръководят в МОН.

„Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите“, подчерта проф. Денков.

„Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ след европейска регулация. Този тип тестове се използват в много среди, от там нататък е избор на родителите. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места", добави той.

По думите му, от ведомството обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

„Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим“, заяви още проф.Денков.

Образователният министър призова учителите да се ваксинират: „Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания COVID-19 протича тежко“., завърши той.

Според заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова е неразумно децата да се върнат на училище следващата седмица. Тя също потвърди, че се работи по няколко варианта. По думите ѝ те ще станат ясни, след като се види спецификата на щадящите тестове. Пред БТВ, Гайдарова обясни, че трябва да се изясни кой и как ще прави тестовете: „Дали в класната стая или от родителя, как ще се изхвърлят и в какви контейнери“, добави още тя.

По думите й трябва да е обезопасена средата, за да няма още повече заразени. „Засега не се обмисля затваряне на детските градини, но всичко зависи от заповед на здравното министерство“, обясни Гайдарова. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448