Денков иска Русия да обясни защо е настанила свои кораби в нашата икономическа зона

България 09.09.2023 08:26 Снимка: ДНЕС+

Денков иска Русия да обясни защо е настанила свои кораби в нашата икономическа зона

Получили сме подкрепа от НАТО и съответно си подготвяме и нашата отбрана по бреговете, защото в тези времена никой не знае какво може да се случи, обяви премиерът

„България подготвя отбраната си по бреговете на Черно море заради навлизането на руски бойни кораби в икономическата ни зона. Премиерът предположи също, че причината за това навлизане може да са находищата на газ“.

Това обяви пред БНТ премиерът Николай Денков.

„Русия би трябвало да обясни, аз досега не съм чул отговор, защо тя е поставила под неин контрол, нейни кораби на част от нашата икономическа зона. Между другото в тази зона се намират и находищата на газ, които ние бихме искали да разработваме, дали пък това не е причина да се намира там. Това, което ще направим - ние сме част от силите на НАТО, показали сме тази информация, получили сме подкрепа от НАТО и съответно си подготвяме и нашата отбрана по бреговете, защото в тези времена никой не знае какво може да се случи“, каза той.

Според оценката на Денков, има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход по Плана за възстановяване. „Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове“, твърди премиерът.

По думите му приемането на бюджета за 2023 г. променя живота на хората, тъй като не става въпрос просто за едни числа.

„Всеки бюджет, когато е приет и е правилен като баланси, той променя съдбите на хората. Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно - доходите да растат по-бързо от инфлацията“, заяви Денков.

Министър-председателят заяви и, че нямал ментори и не се поддавал на натиск. Определи като конструктивен разговора с президента Румен Радев при срещата им по време на „Мача на надеждата“ на националния стадион, организиран от Стилиян Петров.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482