Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза

България 21.10.2021 10:56 Снимка: ДНЕС+

Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза

Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза, коментира служебният образователен министър Николай Денков. „Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация”, посочи Денков пред Нова телевизия. Според него министерството е направило всичко възможно да убеди учителите да се ваксинират.

„Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи”, уверява просветния министър. Той е категоричен, че „зеленият сертификат не поробва, а освобождава”.

„Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот – лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата дойде в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се ваксинираха. Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат”, коментира министърът. Той уточни, че не говори като политик, а като учен.

„Вярвам на науката, на медицината. Всичко, което правя, е на базата на това, което знае медицината. Имаме вече примери, че мерките, включително ваксинацията и дистанцията, работят. Всичко останало са празни приказки”, изтъкна Денков.

По думите му в момента болниците се пълнят много бързо и капацитетът им е почти запълнен.

„Нещо трябва да се направи. Изборите са или локдаун, или да се върви към зелен сертификат. Предложението за него е на експертите от Министерството на здравеопазването, аз им вярвам”, посочи министърът. Той коментира и нападението над него от протестиращи.

„Не мисля, че има нещо особено интересно. Отивах към МОН, където трябваше да си свърша работата. Ако ме питате за мен каква е тази случка – това е случката, в която ми пречеха да си свърша работата”, обясни Денков. За него тези хора, които го нападнаха, са изключение. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448