„Демократична България” ще поиска вето от Радев на промените в Изборния кодекс

България 03.12.2022 19:13 Снимка: ДНЕС+

„Демократична България” ще поиска вето от Радев на промените в Изборния кодекс

„Демократична България” ще поиска президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, обяви в предаването „Офанзива” по Нова нюз депутатът от ДБ Атанас Славов.

„Начинът, по който беше приет този кодекс, цялата неразбория в гласуването на текстовете, внасяне на изцяло нови текстове между двете гласувания. Имаме съмнение, че може да се стигне до противоконституционност на някои текстове”, коментира Славов.

По думите му не може пореден парламент да отиде в небитието, но въпросът за коалиционно взаимодействие трябва да бъде решаван от „нашата коалиция и органите вътре”.

„Ние сме убедени, че кабинет без ДБ не може да тласне страната към модернизиране и интеграция в съюзите, с Шенген, Еврозона. По въпроса дали трябва това да се случва с ГЕРБ - нашите органи имаха заседание. В „Да, България” категорично беше поставен въпросът. Резултатът беше 5 гласа „за” това да се разговаря с ГЕРБ за първия мандат, и 55 гласа - да не се”, разкри Славов.

От ДБ не виждали възможност за подкрепа на първия мандат.

„Ако говорим за участие на ДБ в правителство, това може да стане с първия или втория мандат. Разбира се, не знаем при кого би отишъл третият”, коментира Славов.

Много малка била и вероятността ДБ да бъде в коалиционно управление с БСП – „те са на двата полюса”.

„Това би довело до много сериозно вътрешно напрежение.  Ако БСП беше с по-ясни позиции за съдебната реформа, то сега БСП направи крачки назад към миналото”.

„С ПП имаме устойчиво партньорство. Възможно е да има и разлики. Бяхме изненадани от колебливото гласуване на ПП по темата за новите 8 самолета F-16. Дотук повечето битки, които сме имали, са били общи", каза Славов.

Ветото на Нидерландия било очаквано, коментира още депутатът.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543