ДБ убедени, че ще получат мандат за съставяне на кабинет в следващото НС

България 11.09.2021 16:34 Снимка: ДНЕС+

ДБ убедени, че ще получат мандат за съставяне на кабинет в следващото НС

В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Той подчерта, че ДБ ще покаже как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят.

Според него в този парламент "Има такъв народ" са имали възможност за съставяне на кабинет, но той самият останал с впечатлението, че не искат. БСП пък показали, че не могат да съставят правителство.

Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени, коментира Атанасов.

По негови думи обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба.

Атанасов е на мнение, че другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България.

От своя страна Иванов заяви, че 30 години в парламента винаги е имало един голям. Сега минаваме в ново състояние - в което няма голям, има средни партии. Социологията ясно показва тази тенденция, посочи той.

Според него това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от епохата на свъхцентрализация, която и раждала корупцията. По негови думи трябва да се научим да водим диалог, да следваме ясни цели и да ги договаряме като такива.

Той бе категоричен, че "Демократична България" показва ясна последователност, диалогичност и способност да отстоява каузите си.

Относно евентуалната поява на нов политически проект на сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, Иванов заяви, че ДБ няма причини да се страхува или да подхожда критично.

Кирил, Асен и техният екип са хора, които са наши съмишленици, ние работим с тях в една посока, подкрепяме ги и в интерес на истината, очакваме само надграждане, посочи той.

Запитан дали зад такъв бъдеш политически проект би могло да стои фигурата на президента Румен Радев, ген. Атанасов заяви, че тези хора са показали като служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, а ДБ били техни единомишленици./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448