ДБ искат износ на оръжия за Украйна, Радев незабавно да свика КСНС

България 05.10.2022 17:20 Снимка: ДНЕС+

ДБ искат износ на оръжия за Украйна, Радев незабавно да свика КСНС

ДБ обяви, че още в първите дни на 48-ото Народно събрание ще внесат решение за изпращане на военна помощ за Украйна.  

В своята позиция изпратена до медиите от групата на Христо Иванов и Атанас Атанасов искат още от Румен Радев да свика незабавнто Консултативен съвет по национална сигурност.

„Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него“, пишат от ДБ в своята позиция.

В документът от ДБ уточняват, че Радев няма легитимност сам да се произнася по стратегически за страната ни избори, които поставят под съмнение евроатлантическата ни ориентация. Именно затова те настояват веднага да бъде свикан КНСН с парламентарно представените партии в новоизбрания парламент и да се обсъди рамката на повицията на българската държава по всички въпроси свързани с войната срещу Украйна, защото окончателната дума трябва да е на Народното събрание.  

От ДБ определят като „позорно България заедно с Унгария да са единствените, които не подкрепят Украйна с пряка военна помощ“. По думите им това е изключително наложително когато Путин е анексирал 15% от територията на нападнатата страна. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648