Дават достъп на училищните директори до регистър на наркодилърите

България 28.09.2023 16:42 Снимка: ДНЕС+

Дават достъп на училищните директори до регистър на наркодилърите

Училищните директори ще имат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите в страната. Целта е да могат да извършват проверки при съмнение.

Възможностите за реализация на идеята бяха обсъдени на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици у нас, в която участва и премиерът Николай Денков.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски предложи регистрите, свързани с темата за наркотиците, да бъдат посочени приоритетно за електронизация. Думите му са във връзка с промените в Закона за електронното управление, в които е заложено до 31 март 2025 г. административните органи да приведат в електронен вид регистрите си. За целта ще бъде изготвен график, който ще бъде приет до края на този месец.

На срещата стана ясно и че държавата ще насърчава родители, учители и ученици да подават сигнали, ако установят употреба или разпространение на наркотици в училище. За да се чувстват тези хора защитени, сигналите ще се подават анонимно, като предстои да се уточни по какъв канал ще става това. Сред възможностите са Националната телефонна линия за деца 116 111, която се администрира от Държавната агенция за закрила на детето, създаването на специално мобилно приложение или на отделен имейл адрес.

Бе посочено, че Министерството на образованието продължава да събира материали по темата за наркотиците - информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти и родителите. Предстои експертите да решат кои от тях да бъдат включени в т.нар. "дигитална раница" - банката с електронни образователни ресурси. В МОН са готови и с проект на механизъм за предотвратяване на употребата и разпространението на наркотици в училище и повишаване на капацитета на педагогическите специалисти по темата.

От МВР пък са разработили проект за национална кампания за превенция на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите със срок на действие 2023-2024 г. В нея са обобщени програми на различните институции, като целта е да се намерят допирните точки между тях.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194