Дълго време било необходимо за създаване на клетъчен имунитет

България 15.01.2021 08:58 Снимка: ДНЕС+

Дълго време било необходимо за създаване на клетъчен имунитет

Дълго време е необходимо за създаване на клетъчния имунитет. Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той обясни, че за коронавируса ще трябва да мине време. Било необходимо преобладаващата част от населението да се ваксинира, за да може да се говори за сигурна защита на ниво популация.

Гетов предупреди и че в продуктовата информация на ваксината на "Модерна" е записано, че е възможно да се получи подуване на лицето при пациенти, които са получавали козметични манипулации, свързани с инжектиране на филъри в областта на лицето. Той обаче поясни, че тези реакции са преходни и не остават за дълго време.

По негови думи до момента близо 16 000 медицински лица на първа линия у нас са ваксинирани и няма повишаване на честотата на нежелани реакции.

Експертът посочи, че Оксфордската ваксина тече с бърза научна оценка на качество, ефикасност и безопасност. Очаква се в последната седмица на януари да бъдат разгледани документацията и оценъчният доклад. Гетов изрази надежда, че ще има положително становище за тази ваксина, която също ще се прилага в две дози./БНР

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027