Да няма спекулации: Главчев предупреди за възможно забавяне на официалните резултати от изборите

България 09.05.2024 12:16 Снимка: ДНЕС+

Да няма спекулации: Главчев предупреди за възможно забавяне на официалните резултати от изборите

Служебният премиер заяви, че ще има 3 пъти повече числа, а броят в РИК-овете е същият

Да бъде честна и прозрачна предизборната кампания, да се намали градусът на напрежението. Това призова служебният премиер Димитър Главчев след церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа.

Той предупреди за предизвикателство по време на тези избори:

„На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят в РИК-овете е същият, което ще доведе до закъсняване на официалните резултати, за да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно. Няма какво да се направи, определена е числеността на РИК-овете. Нека да се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите поради други практики. Каквото зависи от нас ще го направим“, допълни Главчев и призова обществото за повече толерантност.

По темата с изборните резултати в РСМ служебният премиер коментира: „Да видим какво правителство ще се формира, надявам се РСМ да продължи европейската си перспектива, ние повече отстъпки няма накъде да правим, позицията ни е общо европейска“.

„На нашите приятели от Северна Македония сигурно им е ясно, че ако не спазят изискванията за приемане на членство в Европейския съюз няма как да се получи“, каза още Димитър Главчев.

Той изрази очакване България до края на годината да бъде приета и в сухопътен Шенген.

„Очакваме да има справедливост по отношение приемането ни в Шенген и разчитаме дори ако искате в житейски смисъл, да се възцари справедливостта“, каза той пред журналисти.

 

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955