Д-р Димитър Петров: Донорите за незаконните трансплантации са с фалшиви имена

България 11.06.2021 10:46 Снимка: ДНЕС+

Д-р Димитър Петров: Донорите за незаконните трансплантации са с фалшиви имена

Агенцията по трансплантации е проверила чуждите граждани, които са били донори при трансплантации на органи в болница "Лозенец", и се е оказало, че голяма част от тях са записани с фалшими имена, съобщи пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и Външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел." - коментира заместник-.министърът.

Припомняме, на 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини." - посочи Петрав.

Той подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации "Заедно с теб" остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиниката по обща и коремна хирургия към МБАЛ "Лозенец", ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение. Съдът призна молбата за основателна и разпореди вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира, че с тези свои действия Спасов се опитва да остане в болницата. Д-р Петров смята, че така бившият директор може да се опита да укрие доказателства. "Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни." - подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

По думите му, агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров остро разкритикува действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Той е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов заяви пред БГНЕС, че още с встъпването си в длъжност е наредил проверка на Агенцията по вписванията и успоредно с голямата проверка сега ще се направи конкретна проверка по случая с болница "Лозенец"./БГНЕС

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438