Д-р Аспарух Илиев, Берн: Дискусия коя ваксина е по-добра няма никакъв смисъл

България 23.02.2021 11:27 Снимка: ДНЕС+

Д-р Аспарух Илиев, Берн: Дискусия коя ваксина е по-добра няма никакъв смисъл

Дискусия коя ваксина е по-добра се водят навсякъде, но ролята на експертите е да обясняват, че тя няма никакъв смисъл. Това каза пред Нова тв д-р Аспарух Илиев, който работи в Берн, Швейцария, както и в Германия. Важното е повече хора да бъдат ваксинирани, за да се преборим с вируса, посочи той.

Има мнение, че РНК ваксините са по-ефективни, но изследване от вчера във Великобритания показва, че ваксината на Астра Зенека защитава повече, отколкото се смяташе при предварителните изследвания. Данните показаха, че нейната ефективност и при по-възрасни хора е много добра.

Наистина сегащните ваксини срещу COVID, в сравнение в предишните, дават малко повече напълно невинни странични ефекти - главоболие, температура, втрисане, които преминават за около 24 часа. От 100 човека температура и главоболие се очакват при 20 до 30 души, затова е добре да се изчака за шофиране на дълго разстояние или ако предстои натоварен работен ден.

След ваксиниране няма опасност да се заразите или да заразите друг човек, страничните реакции означават, че организмът реагира. Понякога реакцията е по-серозна след втората доза, но разлика между типовете ваксини е трудно да се прави.

РНК ваксините предоставят на тялото последния лист преди отпечатването на информацията - това е последната матрица, по която се подготвя белтъкът. Няма как тази матрица да се върне обратно в ядрото на клетката и да промени генетичната ни информация. Няма никакъв начин това да стане, каза още д-р Илиев./24 часа

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606