Чолаков за бързането за разследването на главния прокурор: Опит за изнасилване на парламента

България 31.01.2023 10:38 Снимка: ДНЕС+

Чолаков за бързането за разследването на главния прокурор: Опит за изнасилване на парламента

Като опит за изнасилване на Народното събрание. Така шефът на правната комисия  Радомир Чолаков определи призивите на правосъдния министър Крум Зарков парламентът да направи невъзможното, за да приеме механизма за разследване на главния прокурор. До края на 48-ото Народно събрание остават още три дни.

"Това са манипулативни твърдения. Чувал съм хиляди пъти да казва как Народното събрание не може да бъде гумен печат на правителството. Не разбирам защо той очаква това Народно събрание да бъде негов гумен печат в служебното правителство", посочи Чолаков. После той разясни процедурата, според която по всеки законопроект след приемането на първо четене има 14 дни за предложения, след това обсъждане във водещата комисия и след това в пленарната зала.

„Това са процедурите и Зарков ги знае много добре. Всякакви други ажиотажи представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание, на правилника и на конституцията“, каза още Чолаков.

На заседанието на правната комисия се извърши формалното обединяване на двата проекта за промени в съдебния закон и на четирите за изменения в НПК, приети на първо четене в петък.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543