Частни градини в Пловдив не приемали деца на „английски“ нашенци, които нямат COVID ваксини

България 04.10.2021 14:17 Снимка: ДНЕС+

Частни градини в Пловдив не приемали деца на „английски“ нашенци, които нямат COVID ваксини

Българи, които се завръщат у нас от Великобритания, сезираха омбудсмана, че не приемат децата им в общинските детски градини заради непоставени ваксини, съобщи БНТ. Във Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов каза, че е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. По думите му родителите се опитват да запишат своите деца, които не са имунизирани в частни детски градини.

Същевременно Любена Денизова, управител на частна детска градина добави, че много родители са се обаждали с оплакване, че децата им не могат да бъдат приети, защото не са имунизирани. Тя поясни, че доводът за искането на COVID ваксини е, защото повечето детски градини са проверявани, затова те искат да бъдат изрядни.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

"В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг", обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден./БНТ

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066