Чакали се появиха в Морската градина в Бургас

България 28.02.2024 16:49 Снимка: ДНЕС+

Чакали се появиха в Морската градина в Бургас

Чакали се появиха в Морската градина в Бургас. Дивите животни са забелязани от случайни минувачи снощи в късните часове, а снимки бяха разпространени в социалните мрежи.

"В 12 часа вечерта, понеже аз спортувам малко по-късничко, тогава имам свободно време, идвах с колелото и бях с челник, минах от тук и чакалът ми пресече пътя. Понеже много често виждам чакали в гората и го познах. Спрях колелото и тръгнах да го гоня в храстите и успях да го снимам. Той избяга на някъде. Забелязал съм, че по пътя към Сарафово има десетки чакали, те се чуват и да вият, но за първи път ги засичам в Морската градина. БНТ: Това притеснява ли ви? - Абсолютно не, те са много плашливи, не съм чувал чакал да е нападнал човек - нито в гората, нито в градска среда", разказа пред БНТ Георги Каридов.

Причината за появата на чакали в Морската градина е много добрият хабитат за развитието им.

"Чакалът е инвазивен вид. До преди стотина години е бил забелязван много рядко - само в най-южните части на черноморското крайбрежие. През последните години популацията нарасна страшно много, включително навлезе и в Централна Европа. През 2011 г. беше забелязан и във Виенската гора, в Австрия, в Унгария го има, в Румъния в достатъчно голямо количество. България е държавата в Югоизточна Европа с най-голяма популация на чакали", обясни Невен Каравасилев, ръководител на ловно-рибарското сдружение "Лебед" - Бургас.

Според него, чакали се забелязват в Морската градина от около 3-4 години, но по-специално към крайните квартали на града, към солниците и Атанасовското езеро. Хората трябва да бъдат спокойни, тъй като чакалите не нападат хора.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957