Чака се разрешение от ЕК за помощта от 70 млн. лв. за туризма

България 27.10.2021 11:33 Снимка: ДНЕС+

Чака се разрешение от ЕК за помощта от 70 млн. лв. за туризма

Сектор Туризъм се намира в безпрецедентна ситуация и за да може да се възстанови и да продължи да извършва нормална дейност, трябва да му бъдат осигурени такива условия. Това заяви служебният туристически министър Стела Балторва пред БНТ след вчерашния протест на туроператорите.

Тя обясни, че държавата още от началото на пандемията подготвя икономически и социални мерки за подпомагане на сектора. В рамките на последния парламент били осигурени 70 млн. средства за подпомагане на туристическия сектор, напомни Балтова. От тези средства 30 млн. ще бъдат предназначени за подкрепа на туристическия сектор, 6 млн. лв. предстои да бъдат дадени за помощ на туроператорите. Прави се всичко възможно парите да бъдат дадени още утре, но самата процедура не го позволява, уточни Балтова.

Уточнява се разходването на средствата от финансова и правна точка. Посочени са редица кодове на икономически дейности, така че по тази схема е разработено необходимото, съгласувана е с различните институции и е изпратена нотификацията за помощта в ЕК. За държавната помощ трябва да се получи разрешение от ЕК, обясни Балтова.

Във връзка с предупреждението на здравните власти за тотален локдаун при старта на новия зимен сезон, Балтова заяви, че това е решение на здравните власти и ще бъдат взети правилните решения, за да се овладее ситуацията, в която се намираме. Решенията за зелените сертификати били съгласувани с операторите.

72% са преболедувалите и ваксинирани в Министерство на туризма.

Ние сме в постоянна връзка с туроператорите от дестинации, от които се очаква да дойдат чуждестранни туристи. Според Балтова е добре да се въведе зеленият сертификат не само за зимния сезон, но и за следващия летен сезон. Към момента все още няма взето решение дали да се изисква зелен сертификат за лифтовете, като такъв според Балтова трябва да има. Предстои да бъде взето решение и за хотелите за карантинирани.

Мерките никога не са достатъчни, но трябва да вървим към приложение на зеления сертификат към неговата пълнота, настоя Балтова, добавяйки, че новите варианти на вируса могат да обхванат всички, включително и двойно ваксинираните.

Балтова посочи, че от началото на пандемията немалко средни фирми се превърнали в малки, а малките се превърнали в микрокомпании. Задачата на държавата е да покаже стратегическа перспектива./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448