Бургас иска 6,5 млн. лв. от МРРБ за възстановяване на пропадналата от бурята алея

България 21.11.2023 17:57 Снимка: ДНЕС+

Бургас иска 6,5 млн. лв. от МРРБ за възстановяване на пропадналата от бурята алея

Община Бургас подготвя ново искане до МРРБ за възстановяване на крайбрежната алея към „Сарафово“, която пропадна от бурята през почивните дни.

През минала година Община Бургас два пъти иска помощ от държавата за спиране на пропадането на част от крайбрежна улица. Сега подготвя ново искане. Има и готов проект. От Общината канят експертите от МРРБ, да дойдат на място, за да видят, че причина за пропадането на алеята не са повърхности води, а именно морската абразия.

„Сумата по предварителни разчети е 6,5 млн. лв. Проектът е разделен на три етапа, като най-важният етап е една подпорна стена , която да спре рушенето на морския бряг. Тя е на стойност около 2 милиона лева”, заяви пред БГНЕС Чанка Коралска- зам. кмет по строителство в Община Бургас

„Казусът с този участък е от миналата година, така или иначе там никога не е имало законна велоалея. Работим с община Бургас, очакваме заснемане от Министерството на туризма , за да може имотът да бъде прехвърлен на общината и тя да направи законни укрепвания”, обясни областният управител на Бургас Пламен Янев

След първоначалното срутване и първия зов за помощ от Общината, областният управител организира среща на място с експерти от “Геозащита“ ЕАД – гр. Варна. От „Геозащита“ изпратиха становище с констатации и препоръки. Според тях проблемът е бил предизвикан от повърхностни води. Две от препоръките, свързани с ограничаване на движението по алеята и поставяне на нужната сигнализация, бяха светкавично изпълнени от Община Бургас. Поставени бяха съответните пътни знаци и насипна дига за недопускане на автомобилно и пешеходно движение. Въпреки това, преминаването на велосипедисти и пешеходци там продължи. Движение има и днес, както виждате в галерията снимки.

Третата препоръка бе свързана с необходимостта от предприемане на действия за повърхностно отводняване и асфалтиране. Тъй като засегнатият имот е държавна собственост, тези действия би следвало да се предприемат от страна на държавата.

Междувременно ежедневните наблюдения, които извършваха експерти на Общината, показваха, че разрушителните процеси не затихват, а се задълбочават. Затова тя със собствени средства възложи да бъде извършен обстоен оглед от независими експерти със съответната професионална квалификация. Според тях основна причина за дестабилизацията на терена е морската абразия. Друга причина е нарушаването на баланса на наносите в тази територия, вследствие на изградената брегоукрепителна дамба. За да се предпази брегът от последващи неблагоприятни абразионни и свлачищни процеси, те препоръчаха дамбата да се удължи с 300 м. в посока м. „Ъгъла“.

Още тогава Община Бургас обяви за обезпокоителен факта, че е налице разминаване в становищата на държавната „Геозащита“ ЕООД – гр. Варна и частната „Проект трой“ ЕООД – гр. Варна. Затова тя продължи да настоява за предприемане на адекватни действия от държавата за обезопасяване на брега, а с това и за опазване на живота и здравето на хората.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583