България, дай!

България 27.05.2021 09:03 Снимка: ДНЕС+

България, дай!

Партията, която все още продължава да се пришива към дясното, макар общото между тях да избледнява с всеки следващ ден, е ДБ. Същите са и невероятно активни, когато става дума за независим съд, антикомунизъм, свободна воля за изразяване. На думи, само на думи. В действителност, от лидерите им, до редовите членове, ДБ имат много по-общо с най-изродените форми на лявото. Генетично им е заложено.

Нагло и обидно е за истинските жертви на репресивния апарат преди 89-та, именно  Христо Иванов  да говори за комунистически режим. Достатъчно е само да припомним, че майка му Мария е родена в Москва, цял живот е била член на БСП, най-близката и приятелка е била дъщерята на Вълко Червенков, нейният баща Недялко Бойкикев е бил отявлен комунист - болшевик. 

Не сме забравили и, че по време на протестите миналата година, докато Иванов се подвизаваше около палатковия лагер на Орлов мост и излъчваше на живо в социалните мрежи, към него се приближи негов познат и поиска да се фотографира с него. 
„Я ме щракни, защото като стане премиер, дет‘ се вика, да не ни забрави“, казва бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. „Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо“, продължава Ламбовски, но Иванов се дърпа видимо смутен – „Чакай сега, че правим лайф“, но събеседникът настоява да му съобщи новината – „Само да ти кажа, обадил се на Маджо…“. Иванов обаче бърза го скастря с „Шшш „ и му дава знак, че не е времето и мястото да обсъждат подобни неща.  Името на Димитър Ламбовски се свързва с групировката СИК през 90-те години.

Разбираме, че Христо Иванов има къса памет, по-скоро, избирателите на ДБ са с такава. Защото 2013 година Иванов заяви, че Борисов е мутра, през 2014 и 2015 година прие да стане министър в правителството на същата „мутра“, през миналата - 2020 година заяви, че може да има коалиция с Цветан Цветанов, ако влезе в парламента. Същият Цветанов, който повече от петнадесет години беше част от ГЕРБ и също беше министър на наричания от Иванов мутра. Този Цветанов, който беше замесен и в редица скандали - корупция, незаконни подслушвания и още други.

Само не успяхме да разберем какво точно работи и как се издържа Христо Иванов след 2015 година, когато вече не беше министър, но и не практикуваше професията си.

Другият много активен в ДБ – на приказки, разбира се, е Атанас Атанасов. Тези дни той хвърли любимата си и неостаряваща бомба, че ДАТО към МС е подслушвала 32 политици от няколко партии. Същият Атанасов, който беше обвинен навремето от главния прокурор Филчев, че го е подслушвал, от което пръкна първият „Бръмбарейт”.

По него време, през 1999 година, избухна страхотен скандал с подслушване на телефони на политици, журналисти и магистрати. Тогава журналистическо разследване установи, че редакциите на „24 часа” и „Труд” се подслушват. Проверени бяха и телефоните на видни варненски магистрати, политици и бизнесмени, и се оказа, че те също са следени.

В последствие пък самият Атанасов беше подслушван, заради подозрения, че е шпионин. Интересно е и друго – откъде той има информация, че са подслушвани политици? В ролята на какъв той е получил толкова строго поверителна информация, ако въобще е вярна, разбира се. Прокуратурата обяви, че ще разследва публичните твърдения на Атанас Атанасов. Но категорично трябва да се разследва как така Атанасов има достъп до такива данни. Ако пък всичко е постановка, той трябва да си понесе последствията.

Разбира се, подобно на Иванов, Атанасов също е дълбоко свързан с режима преди 89-та. Въпреки че той твърди, че всичко е абсолютно случайно. Но Атанасов е бил районен прокурор в Разград по време на Възродителния процес. Това показа още преди време разследване, публикувано от сайта zonanews. Според документите, изнесени в разследването, Атанасов е бил единствен прокурор в районната прокуратура в Разград през 1989.

Тази дни пък един от водачите на листа на „Демократична България“ Велизар Шаламанов каза по телевизията, че видите ли, едва ли не насила е вкаран насила в БКП. Нищо общо с негов разказ от 1984, публикуван в списание „Военна техника“ , снимки от което предостави в профила си Виктор Димчев, който е и един от учредителите на ДБ, но напуска, след като вижда за какво става дума.

Една от новите и най-гласовити звезди на небосклона на ДБ е Ивайло Мирчев - син на първия секретар на БКП/БСП в община Крушари, Добричко - Николай Мирчев. Преди няколко дни Мирчев младши обяви, че доказателствата за подслушването на политиците, за което твърди Атанасов, са унищожени чрез наводняване на хранилището. В тв предаване Ивайло Мирчев съобщи, че информацията идвала от трима независими източника. Интересно кои са тези  „независими“ източника, които имат достъп до хранилището с информацията и в ролята на какъв е уведомен точно Мирчев.

Още със стартирането на новия парламент, с промени в Закона за съдебната власт пък предложиха закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Мотивът: „Специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със създаването им през 2011 г. очаквания като в същото време поетапно се разширява тяхната компетентност без адекватна оценка на въздействието за изминалия период. Първоначално възложената им компетентност по дела за усложнена престъпна дейност по тежки престъпления, свързани с организираната престъпност беше разширена, включвайки и дела по корупционни състави по отношение на лица, заемащи висши публични длъжности и делата по съставите на престъпленията срещу републиката...“

Предложиха и разделяне на КПКОНПИ на два нови органа – Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. „Ще ликвидираме КПКОНПИ в настоящия модел, тя се превърна в срамна бухалка“, посочи Христо Иванов, допълвайки, че това означава и оставка на Сотир Цацаров.  Той заяви още, че събират и подписи за промени в Конституцията на България", като допълни, че главният прокурор трябва да е под демократична отчетност на парламента, а мандатът на Иван Гешев трябва да бъде предсрочно прекратен и той да бъде отстранен.

Черешката на тортата беше предложението на Иванов и сие, което получи подкрепа от трите нови партии, депутатите да могат да получават допълнително възнаграждение в размер до 25 на сто от основната им месечна заплата, като това щеше да става при реализиране на допълнителни задачи, възложени от НС. Заглавията в медиите и реакциите на обществеността не закъсняха. „Увеличение на депутатските заплати“, „нови привилегии за народните избраници“, „допълнителни пари над заплатите“, „поредна гавра с народа“ - това бяха само част от по-умерените заглавия и коментари.  От ДБ, макар и с подозрително закъснение, се заобясняваха, че просто са предложили лимит на повишението. Но междувременно Димитър Главчев от ГЕРБ публикува на страницата си във Фейсбук предложението им  - „при реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на Народното събрание Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер до 25% от основното месечно възнаграждение по чл. 5“. Според ДБ текстът е присъствал и досега без този лимит от 25%, но липсва техен отговор на въпроса защо просто не са премахнали това допълнително заплащане.

Какво разбираме всъщност? Разбираме, че с идеите за промени в Конституцията прокуратурата ще се превърне в политически орган, а Конституционният съд в нов ВСС, ще се закрият специализираните съдилища и прокуратури. Разбираме, че официално се регламентират допълнителните възнаграждения, а не се премахват. Разбираме, че разнасят по медиите абсолютно непроверена и недоказана информация за подслушване. Разбираме, че и лидерите, както и водачите на листата нямат нищо общо с дясното.

Бутикови лидери, бутикова партия, бутикови твърдения, обслужващи определени кръгове, бутикови избиратели с къса памет. Дай, България!/tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448