БСП се обяви категорично против разходи за самолети „Грипен”

България 07.10.2022 15:25 Снимка: ДНЕС+

БСП се обяви категорично против разходи за самолети „Грипен”

Категорично сме против разходи за самолети „Грипен“, се казва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП. Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася, коментират от БСП. Партията се обявява против допълнителни разходи за бойни самолети.

Страната се намира в тежка социално икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства. За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката, се казва още в позицията.

От БСП ще гласуват „против“, ако такова решение се внесе в бъдещото Народно събрание.

Вчера на въпрос дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета „Грипен“, президентът Радев обяви, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурство по охраняване на въздушното си пространство.

Държавният глава каза, че са пратени писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел. От думите му стана ясно, че ще се търсят самолети втора ръка.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648