БСП подкрепи "Възраждане" - ще сезират КС за нoвите мощности в АЕЦ "Козлодуй"

България 25.01.2023 15:38 Снимка: ДНЕС+

БСП подкрепи "Възраждане" - ще сезират КС за нoвите мощности в АЕЦ "Козлодуй"

„Става практика Народното събрание да иззема функциите на изпълнителната власт. Поредното такова решение беше за строителството на нови ядрени мощности на АЕЦ „Козлодуй” с технологията IP 1000 - технология, което все още никъде не рабати по света. Има една такава в Китай. Ние не искаме България да се превръща в опитна, експериментална площадка на нови ядрени мощности. В тази връзка ще сезираме Конституционният съд, съвместно с колегите от „Възраждане” и призоваваме колегите от ПП да подкрепят искането ни съдът да се произнесе по тази наши жалба”. Това заяви Борислав Гуцанов пред журналисти в Народното събрание.

Той припомни, че 2013 година БСП са събрали 780 хиляди подписа за провеждането на референдум за ядрената енергетика в България.  По думите им те винаги са искали да има развитие на ядрената енергетика и ядрените мощности.

„В Белене имаме цяло оборудване за първи и втори контур, който е платен. Поради тази причина не трябва да се тръгва към нова технология, която ще струва по-скъпо”,допълни той.

По думите на Румен Гечев Белене е национален проект, който би помогнал за балансирането на българската, балканската и европейската енергийна система. Той бе категоричен, че стопирането на проекта е нанесло загуби на българската икономика. По думите им проекта Белена трябва да бъде завършен.  Гечев уточни, че БСП подкрепят и изграждането на нови реактори  и на АЕЦ Козлодуй.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648