Бойко Ноев не вижда „празен чек“ за РСМ

България 27.06.2022 13:40 Снимка: ДНЕС+

Бойко Ноев не вижда „празен чек“ за РСМ

Депутатите дадоха мандат на изпълнителната власт да довършат процеса на преговори с ЕС и Република Северна Македония, което да доведе до положително развитие на преговорите. Не приемам твърденията, че парламентът е подписал празен чек.

Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред БиТиВи.

По думите му в Северна Македония трябва да изпълняват европейските условия, ако искат да започнат преговори за влизане в ЕС. Това, което трябва България да направи задължително, е че не трябва да се уповава само на написаното, а с реални действия за македонските българи. България трябва да даде ясна европейска перспектива на македонските българи, настоя Ноев.

Според него президентът Румен Радев има заслугата да се стигне до френското предложение. Румен Радев фокусира дебата, така, че да бъде разбран от европейските ни партньори. Европа прие гледната точка на България и на нашата позиция, доволен е Бойко Ноев.

Според бившия военен министър и бивш представител на България в НАТО, ставаме свидетели на безхаберие в областта на сигурността и отбраната. На лозунгите трябва да се сложи край. България продължава да пропуска уникални възможности за българските въоръжени сили. Ръждивите железа трябва да останат в историята, а ако можем да помогнем на нещо с украинците, да го направи, настоя Бойко Ноев.

Не може през темата за националната сигурност да се решават междуличностни и партийни въпроси, категоричен е Бойко Ноев. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648