ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента заради Украйна (ВИДЕО)

България 24.01.2022 14:08 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента заради Украйна (ВИДЕО)

Стигането до ръба на войната в Украйна стана повод ГЕРБ да поискат извънредно заседание на Народното събрание. Партията внася 59 подписа на народни представители за свикване на извънредно заседание на парламента заради поставяне на НАТО в пълна бойна готовност.

„Ние като парламентарна република трябва да дадем пълен мандат на правителството, да сме единни и да защитаваме българския национален интерес. Но трябват много проактивни действия от правителството. В момента ЕК предлага помощ за Украйна, дрънкат се оръжия на нашата граница и съседните ни страни“.

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

„Въпреки крещящото мълчание на управляващите, искам да задам няколко въпроса и да дам решение. От сайта на НАТО излиза, че поставят силите на съюзниците в бойна готовност и изпращат още сили в Източна Европа. Продължаваме да се информираме от чуждата преса. Испания изпраща кораби и изтребители в България. Нидерландия изпраща изтребители в България и поставя в бойна готовност кораби у нас. От чуждите медии разбираме за всичко това. Логичен е и въпросът след като НАТО е в бойна готовност, дали и нашата държава е в такава готовност?“, питат от ГЕРБ.

„Какво по-важно може да има от този въпрос? Подобни действия на 400 км от страната ни са опасни“, подчерта Борисов, който изрази загриженост какво ще се случи и с доставката на газ и суровини в случай на война, както и каква ще е съдбата на морския ни туризъм. Той подчерта, че Румъния е свикала КСНС минути след първото изявление на Русия.

„А ние не знаем дали сме в състояние на война и какво се случва. В същото време премиер, президент, военен и външен министър трябва да са в Брюксел с ясна позиция за деескалация. … Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и на нашата армия. Тотална международна изолация, безспорен факт. Надявам се в парламента да научим всички подробности и какви разговори са водени“, каза той.

Според Борисов ще е добре ако заседанието на НС е още днес, но това зависи от председателя на Народното събрание./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648