Бойко Борисов: Не можем ли да спазваме правилата без заповеди?

България 08.07.2020 12:00 Снимка: ДНЕС+

Бойко Борисов: Не можем ли да спазваме правилата без заповеди?

„Ние не можем ли да се пазим без заповеди? Заповед се пише за минути и се затваря всичко.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет. „Изумен съм, когато колеги казват, че трябва да затваряме всичко, да слагаме карантини на градовете. Всеки от нас е информиран, че дезинфекция, маска и дистанция пазят. Какво излиза? Ако има заповед и диктат – спазваме, ако няма – демокрацията ни е в повече. Същите, които казаха, че маските са, за да им запушим устата, сега казват – защо не затваряте“, допълни Борисов.

Премиерът предупреди, че истинската криза се задава в началото на следващата година. „Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели ситуацията. Вместо да търсим максимална консолидация, от опозицията критикуват, мислят, че ще се справят по-добре. В тази ситуация трябва нацията да бъде мобилизирана. Тежките времена предстоят“, каза Борисов. Той напомни, че мярката 60/40 работи, че се помага и с безвъзмездни средства, но това се прави внимателно.

„Лесно е да затваряме, трудно е да се научим да живеем, работим, почиваме в тази ситуация“, каза Борисов. По думите му, ако сега спре икономиката, то мерките 60/40, 80/20 не могат да продължат месеци наред при липса на доходи. „Тогава ще се разпадне държавността, когато няма пари за заплати, здравеопазване…“, обясни премиерът.

„Дали да отидеш на мач, бар, ресторант, театър е избор на всеки един човек. Знае за риска. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря? Това влияе ли на психиката... Когато спреш на бензиностанцията, какво ти пречи да сложиш маската, дори да няма заповед“, попита той.

„В световен мащаб, много по-развити държави от нас, продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Ние считаме, че като развита демокрация, хората могат, когато са добре информирани по темата, да се справят“, каза премиерът. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987