Бойко Борисов: Не искам държавата да се разруши

България 10.07.2020 09:59 Снимка: ДНЕС+

Бойко Борисов: Не искам държавата да се разруши

„Много ми е мила държавата и не искам тя да се разруши. Искам да го предотвратя, доколкото мога“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Радев да поеме вината за свалянето на НСО от  Доган и Пеевски.

Той коментира и случая от вторник, когато охрана от НСО не допусна до плажа в база "Росенец" Христо Иванов.

"Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, случка. Видимо публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, всички го познавате. Дебаркира, видимо с провокативна цел като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме. Видно отива там с цел. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Той е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Сега го виждам този клип, но аз просто виждам артисти. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата", коментира премиерът. И допълни: "Аз просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне във водата. И вече това, което е върхът на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са. Президентът Радев ще ни каже какви са, хвърля знамето, като знаят, че това нещо се снима. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват - къде? - да подкрепят. А ще държи мен отговорен, защо?", попита Борисов. За кое? 4 години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, контролира НСО.  Когато са ми пращали за началници и зам.-началници., никога не съм се противил. Закон нямаше за НСО, ние направихме", категоричен беше Борисов.

"Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, когато като партия в парламента са ме подкрепили. 

Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и аз мисля, че няма кой да се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е прогнозируема партия. Подкрепиха ни за ДДС-то за книгите, за детските стоки, коментира още Борисов. Според него всичко е заради днешния ден, който е изключително важен.

"Защо е това, заради днешния ден, важен ден е, цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, че ако успеем - ще се случи. Няма да може да се фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш, без да светнат в Европа, ще паднат лихви, ще се вдигне кредитният рейтинг. И ще се на мястото с най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини довечера след 20 часа. И питам дали има дясномислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в Банковия съюз, да застанеш до успелите държави, да си в ЕРМ 2, сиреч всички останали - Мая, Румен, Корнелия, Божков. "Всичко това е добре разигран сценарий за да покаже колко гадни са хората от ДПС, как техните гавази, а те не са техни, те са на президента, да съумеят да го припишат на мен. Лично Радев го е назначил. Затова, като има виновен, аз искам оставката веднага. 

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306