Борис Бонев поиска метрото да остане без охрана. Обясниха му, че е обект от национално значение

България 12.05.2023 19:31 Снимка: ДНЕС+

Борис Бонев поиска метрото да остане без охрана. Обясниха му, че е обект от национално значение

350 полицаи да пазят метростанциите в София  при положение, че СО има собствена охранителна фирма  - „Егида“ – смятам за разхищение. Това заяви по време на извънредната сесия на СО общинският съветник Борис Бонев. Той отправи призив полицаите да излезли на терен и да се грижат за безопасността по пътищата.

„Моля ви, полицаите с ресор „Общинска полиция“ вместо да пазят метрото през нощта нека да пазят хората“, разпали се Бонев. Той не остана доволен от обучението на служителите на реда - били нарушители често, спирали в бус ленти и велоалеи, за да си купят храна.

Служебният министър Демерджиев обясни на общинаря, че много му се иска и тези 350 и останалите 150 полицаи да излязат по улиците, но законът задължава да има охрана на тези стратегически обекти

Реплика към Бонев оправи и председателят на СОС Георги Георгиев: „Не послушахте съвета да не изпадаме в политически разправии. Преди 2 седмици ни критикувахте защшо вършим работата на полицията, която не си върши работата. Днес сте забравил тези свои тези. По повод казаното за метрото – това е обект от националата сигурност и това не е решение на Фандъкова, а има закон“, обясни му Георгиев. По думите му в метрото на ден се движат по 350 000 човека и полицията е там да следи реда

„Абсолютно популистка и аматьорска теза, която цели да ни отвлече вниманието. Да оставим метрото без охрана, за да има повече полицаи на улицата. Не е сериозно това“, заключи Георгиев. 

Припомняме, че метрото стана обект от значение за националната сигурност през 2009-та година като част от критичната инфраструктура на страната.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876