БЛС сезира етичната комисия за изказвания на Мангъров

България 20.01.2022 11:54 Снимка: ДНЕС+

БЛС сезира етичната комисия за изказвания на Мангъров

Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика заради изказване в телевизионен ефир на доц. Атанас Мангъров.

Думите му: „..... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“ са определени от съсловната организация като „поредните неверни твърдения и откровени лъжи“

От БЛС подчертават, че разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров  - лъжа.  „Лъжа, която си „играе“ със страховете и притесненията на хората.“, подчертават те.  

„По-рано от МЗ и ИАЛ излязоха със становище, че в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. И още: 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.“, допълват от БЛС.

„В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: „Тези случаи не се съобщават.“ Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация.“, каторични са от съсловната организация.

Според БЛС с изказванията си доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия. Те са категорични, че:

„Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско.“

УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този наш сигнал добавяме към процедурата, която тече в момента.

„Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла.“, заявяват от БЛС.

Доц. Атанас Мангъров вече е разследван от Българския лекарски съюз по сигнал на негов колега. Обвинението е, че доц. Мангъров нарушава основни текстове от Кодекса за професионална етика на лекарите в България.

В сигнала се казва, че чрез множество неверни твърдения за коронавируса и пандемията Мангъров не действа в интерес на живота и физическото здраве на пациентите. Освен това с действията си той уронва честта и достойнството на лекарската професия.

Сигналът беше подаден от д-р Петър Петров и е базиран на интервю, което Мангъров е дал на 2 ноември. В него инфекционистът казва, че „ваксините не са ефективни, сертификатите са дискриминация и тестовете за деца за ненужни.“

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648