Бившият шеф на БЕХ: Щом падне мораториумът, газът и токът ще скочат шоково

България 14.01.2022 18:48 Снимка: ДНЕС+

Бившият шеф на БЕХ: Щом падне мораториумът, газът и токът ще скочат шоково

„След като падне мораториумът, ще има шоково поскъпване на газа и тока, освен ако някой не реши да направи някакви промени в Закона за енергетиката“, каза в студиото на „Лице в лице“ по Би Ти Ви бившият шеф на „Български енергиен холдинг“ Валентин Николов.

По думите му предложението за мораториум не било подготвено от парламентарната група на ГЕРБ, а е бил търсен ефект да се покаже по някакъв начин на хората, че има начин да се обуздаят цените, защото се прави анализ на положението и се мисли модел за ценообразуване. „Но такъв модел не е създаден от управляващите досега. Те създадоха в парламента работна група, която се е събирала само веднъж за 5 минути. Утре изтича срокът на работата ѝ, а никой не казва какво са решили“, каза Николов.

„Бюджетът е вариант да се направи така, че да се намали цената на електроенергията“, каза още Николов.

„Не съм виждал пътната карта. В нея обикновено пише срокове, в които трябва да се построи Турски поток, а не цената на газа. Откакто съм изпълнителен директор на БЕХ, ДАНС е влизала няколко пъти на проверка, защото се говорят невъзможни неща - че газ се изнася от Чирен към Румъния. „Булгаргаз“ няма лиценз и не може да продава гориво за Румъния. По-евтиният газ от Азербайджан не идва, защото няма път“, коментира Николов. /БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448