Безплатни винетки за хора с увреждания с електрически коли

България 24.04.2024 15:15 Снимка: ДНЕС+

Безплатни винетки за хора с увреждания с електрически коли

С промените на Закона за пътищата на първо и второ четене от „Възраждане“ успяха да прокарат освобождаването от заплащане на винетна такса не само за леки автомобили, управлявани от хора с увреждания, с обем на двигателя до 2 хил. куб. см и мощност до 160 к.с,  но и за електрически автомобили с мощност на мотора до 160 к.с. Според мотивите на вносителите със законопроекта се отстранява пропуск в законодателството, свързан с ползването на електрически автомобили от хора с увреждания.

С друга поправка в закона по предложение на Кирил Петков и депутати от ПП-ДБ се отделя продажбата на винетки от националните доставчици на услуги, като отделни субекти ще могат да продават винетки без да предоставят цялата услуга.

Със законопроекта на дясното обединение се ограничава размерът на комисионната за предоставяне на услуга за закупуване на електронни винетки и маршрутни карти до 3%, както и рекламирането на интернет страници, с които се предоставя услуга за посредничество. Освен това се предвижда да се създаде регистър на търговците, продаващи винетки и маршрутни карти, с цел отделянето им от националните доставчици на услуги. Въвежда се задължение за Агенция „Пътна инфраструктура“ да предоставя програмни интерфейси на юридически лица за интегриране на системите за управление на автомобилните паркове.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361