Без профилактика COVID ще нарасне много бързо и болниците отново ще се препълнят

България 10.07.2022 14:15 Снимка: ДНЕС+

Без профилактика COVID ще нарасне много бързо и болниците отново ще се препълнят

20% от ковид тестовете са положителни. Това съобщи пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

"Колкото повече тестове се правят, толкова повече положителни ще бъдат", посочи той.

По думите на д-р Симидчиев в момента се правят около 5000 теста на ден, предимно на хора със симтоматика.

"Със сигурност е добре да има по-масово тестване, за да знаем какво е разпространението и кои са горещите места, защото към горещите точки може да се прилагат леко по-различни мерки, малко повече профилактика на разпространението", заяви той.

Според пулмолога е необходима профилактика - достатъчно рано да бъдат предприети мерки, които да намалят скоростта на разпространение на коронавируса. "Ако ние оставим вируса да си прави това, което винаги си е правил, той ще нарасне много бързо и болниците отново ще бъдат заети", обясни той.

Симидчиев каза още, че в последните две седмици се наблюдава нарастване на 14-дневната заболеваемост в рамките на 130-140%. Според него вероятно регистрираните са около една трета от всички случаи на коронавирус.

Александър Симидчиев направи и прогноза за следващите месеци: "Към военната, към продоволствената, към икономическата криза ще добавим и политическа криза. Засега изглежда доста безалтернативно пътечката в тази посока. Знаете, че политическата криза върви с усложняване на всички останали кризи. При липсата на адекватно лидерство в нашето общество, и здравеопазването, и социалната дейност, и военната дейност, всички тези дейности ще бъдат разклатени."

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482