БЕХ: Европа няма проблем с централите ни, а с добива на въглища

България 17.10.2021 18:21 Снимка: ДНЕС+

БЕХ: Европа няма проблем с централите ни, а с добива на въглища

Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с добива на въглища. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

Той поясни, че Европа иска да посочим краен срок, в който ще преустановим работата с въглища. По ред причини, във връзка със Зелената сделка и новите икономически модели до 2050 г., които предвиждат да сме нулево емисионна икономика, трябва да направим така, че да не се замърсява околната среда, подчерта Николов.

Според него планът до 2038-2040 г. позволява плавен преход да се финансират проекти като парогазовата централа в Маришкия басейн. Газта се приема като преходно гориво към възобновяемите източници.

Директорът на БЕХ припомни, че че освен Плана за развитие, има и план за Старозагорския регион. По негови думи парогазовата централа е добър вариант, но той лично би инвестирал в София и "Топлофикация София".

Николов обясни, че по този начин ще бъдат намалени загубите за пренасяне на енергията към от Маришкия басейн към София, ще се намали цената на тока, но и дружеството ще може да придобие повече ликвидност и да изплати дълговете си.

Парогазовата централа в Маришкия басейн ще бъде на конкурентен принцип, ще се състезават частни субекти, които да я изградят и да получат финансиране за пускането ѝ в експлоатация, посочи той.

Николов обясни, че цената на електроенергията е висока, защото има дефицит на работата в региона. Според него трябва да се мисли за съханение на енергията, но и за други базови мощности като ядрените централи.

"Не може да си позволим да не плащаме на доставчиците на газ, защото има дефицит. Дългът към "Булгаргаз" е над 100 млн. лв., а към нас е 714 млн. без лихвите", отбеляза той относно задълженията на "Топлофикация София"./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448