Бързо спиране на тецовете може да разклати цялата енергетика

България 28.09.2023 17:47 Снимка: ДНЕС+

Бързо спиране на тецовете може да разклати цялата енергетика

"С настоящите териториални планове за справедлив преход за трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора се прави опит за закриването на въгледобива и енергетиката в България. Целият екип на "Топлофикация Русе" настоява тези така важни и решаващи бъдещето на сектора ни документи да не бъдат приемани и изпращани в Брюксел в сегашния им вид. В противен случай се рискуват стотици работните места на всички, свързани с дейността на въглищните централи и стабилността на електроенергийната система в България", заяви Севдалин Желев, директор на топлофикационното дружество в Русе.

По думите му през последните няколко години съдбата на въглищните централи е една от основните теми в енергетиката ни, но години наред се отлагаха възможностите да бъдат обсъдени вариантите за модернизация на предприятията, за да се изпълнят европейските изисквания за постигане на нискоемисионна енергетика. Той подчерта, че рестриктивните мерки, които се планира да бъдат предприети, ще ликвидират един структуроопределящ сектор за българската икономика.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" заяви, че целият екип на дружеството застава зад колегите си от въглищните централи, които отстояват своето право да се осигурят средства за инвестиции в нови съоръжения, работещи с по-екологични горива и така въглищата постепенно да се премахнат. „Топлофикация Русе“ вече е започнала своята енергийна трансформация, която ще се случи трудно без помощно финансиране.

Желев посочи, че в утрешният ден е изключително важен за бъдещето на енергетиката на България, защото териториалните планове за справедлив преход ще се обсъждат на заседанието на Министерски съвет.

"Очакваме да се разгледат и приемат всички становища и искания на енергетиците и миньорите. Надяваме се да бъдат внесени регионалните планове, които реално отговарят на спецификите на страната ни и възможностите, които имаме да реализиране на плавен и справедлив преход."подчерта инж. Желев.

"Сценариите за бързо спиране на въглищните централи до 2030 г. не произтичат от целите на Европа. От България се изисква да се намали количеството въглеродни емисии и да се подобри качеството на въздуха. Това е постижимо чрез инвестиции в модернизация и намаляване на използваните въглища."обясни инж. Желев.

Той заяви, че бързото спиране на въглищни мощности е неприемливо, поражда сериозни рискове за сигурността на доставките, по-високи разходи и висока социална цена.

Желев каза още, че плановете за ускорено въвеждане на ВЕИ не могат да гарантират в дългосрочен план стабилността на енергийната система на България. Той беше категоричен, че трябва да се запазят базовите мощности, докато не се намери реална тяхна алтернатива.

По повод изнесената информация за раздаване на милиарди левове европейски средства по плана за справедлив преход на определени фирми, инж. Желев коментира, че това е недопустимо. Той подчерта, че европейските средства трябва да се разпределят чрез провеждане на публичен конкурс, в който с приоритет вземат участие засегнатите дружества. Севдалин Желев изрази надежда, че подкомисията за контрол на еврофондовете, която предстои да започне да работа ще подготви ясни критерии за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648