Бързите антиген тестове могат да облекчат здравната система

България 22.10.2020 11:28 Снимка: ДНЕС+

Бързите антиген тестове могат да облекчат здравната система

Бързите антиген тестове могат да облекчат значително здравната система, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин. 

За тези тестове се взима проба от носоглътката или гърлото и струват до 20 лв. Ако този тест даде положителен резултат, това ще означава, че изследваният може да заразява, допълни професорът. 

"Тези тестове са по-подходящи за училища и джипита, детски градини и при Бърза помощ", подчерта проф. Кантарджиев. Той коментира и спекулациите, свързани с големия брой направени PCR тестове в последните дни.

"Правим повече тестове от някои балкански държави, но доста по-малко от развитите страни на Запад. Хора, които никога не са правили лабораторна диагностика, имат голяма трибуна и повтарят някои неща. Когато трябва да се потвърди диагнозата, това се прави в референтна лаборатория. Така е по стандарт. Повечето закони и нормативни актове в тази връзка са от преди коронавируса”, обясни Кантарджиев. 

„Някой седнал да ми изчислява могат ли да се направят толкова тестове, защото един тест отнемал десет минути. Тестът изисква приемане на материалите, екстракция. Обикновено работим с 350 – 400 проби. Стигали сме и до 600”, добави професорът.

Експертът препоръча да хората да започнат да приемат Витамин Д. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096